15 Şubat 2010 Pazartesi
KARTMİN VE ARAB KÖYLERİNDE KIŞ AVA GİTMEK
HÊLLE: Karda Sürek Avı
Köylerimizde yaşatılan ir gelenek daha vardır ki sadece kışın karlı havalarda sürdürülür. İşte bu gelenek HÊLLE dediğimiz karda yapılan sürek avıdır. Bu av genelde silahsız yapılır. Çünkü avlanacak keklik, tavşan veya tilki karda saplanıp kacamaz. Avcılarda ellerinde 'anguz dediğimiz meşe ağacından yapılmış kalın sopaları kullanırlar. Ama çoğu kez kurt saldırısı tehlikesine karşı avcılar yanlarına silah da alırlar.
Hêlle, yeryüzünü örtecek 15-20 santimetre kadar kar yağdığında 17-18 yaş üstündeki erkeeklerin guruplar halinde ava çıkmasıdır.
Hêlle geleneği köylerde şöyle yaşanmaktadır:
Ava çıkmaya niyetlenmiş biri yüksek bir dama çıkar "hoooooo te'av lıl-hêlle" (hoo sürek avına gelin) diye bağırır. Bu diğer köylülere bir davettir. Daveti yapan ile katılmak isteyenler "fıl sehê" dediğimiz köy meydanında toplanırlar. Yeteri kadar kişi toplandığında (ki bu guruplar en az 4-5 ile zaman zaman 15-20 kişi olabilmektedir.) nerye gidileceğine karar verilerek, ava çıkılır. Ava gidenler yanlarına, sopa, bıçak ve tüfek alırlar. Bazıları hiçbir şey almaz. Önceden kararlaştırılmış yerler belli bir aralıklarla dizilmiş avcılar tarafından taranır. Bir av görüldüğünde "ce 'aleeeeyyyk!" (sana doğru gelldiiii!) diye bağırılır. Avı kimin ilk görüp kaldırdığı önemli değildir. Önemli olan avı kimin yakaladığıdır. Ama çoğu kez birden fazla av yakalayan kişi av yakalayamamış arkadaşlarına bir av vererek kimsenin boş dönmemesini sağlarlar. Zira ne kadar çok av yakalanmışsa gurubun başarısı o kadar fazla olur ve köylüler arasında övüçle konuşulur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder