KARTMİN

15 Şubat 2010 Pazartesi

KARTMİN VE ARAB DÜĞÜN GELENEKLERİ


Kız İsteme Beğenilen ve gelin olmasına karar verilen kızın evine erkeğin annesi bir iki akrabasıyla ziyaret eder. Bu ziyaretlerle yolu açar. Daha sonra kadınlar ziyaret sebeplerini söyler. Kız tarafı da karar verir, müteakip ziyarete kararlarını açıklarlar, mühlet isterler. Kızlarını vermeye karar veren aile haber gönderir.

Söz kesme (hıtbın): Oğlan tarafı etkili ve yetkili kişilerle giderler. Allah’ın emri peygamberin kavli ile kız istenir. Bu şekilde kız isteme faslı bitmiştir, şerbet faslı başlamıştır. İki ailenin karar kılacağı bir tarihte nişan(şerbet) yapılacak. Şerbet hazırlıkları bitince tören başlar, yüzükler takılır, şerbet ve tatlılar dağıtılır, oyunlar oynanır Düğün, hınne ve tahvil faslı için gidiş gelişler başlar. Bu boşlukta dini nikâh kıyılır(kimi zaman evlilik günü olur). Mehir belirlenir. Kararlaştırılan güne bir hafta kala gelin çeyizini açar Gelin evine gidilirken; "Aylê lêlê vaylê lêlê Ul leylê ıl hınnê" türküsü söylenir. Kınadan sonra kararlaştırılan düğün günü beklenir.

Tahvil(düğün): Düğün günü bir taraftan gelin süslenir, diğer taraftan damat evinde mevlüt okutulur, yemek verilir. Öğleden sonra damat hazırlanır. Gelini getirme hazırlıkları yapılır. Daha önce gidip yay veya atlı olarak getirilirdi, şimdi ise arabalarla getiriliyor. Gelin kapıdan çıkarılırken ailesinden bir genç kapıyı tutar, bahşişi verilir ve gelin çıkar. Damat tarafı gelinin önünde helhele çekip(yıtfakkasun) oyunlar oynanır. Gelin, damat evine getirilirken dualar okunur(eşraf el alemin seyyidina Muhammed salavat). Gelin, damat evine gireceği zaman yüksek yerde duran damat, gelinin üstüne şeker, leblebi ve bozuk paralar atar. Gelin kapıdan girerken damadın annesi gelinin eline testi(şarbe) tutuşturur. Gelin testiyi kırdıktan sonra içeri girer

Hiç yorum yok: