KARTMİN

17 Şubat 2010 Çarşamba

YAYVANTEPE-- KARTMİN


Yayvantepe, Midyat

Yayvantepe, Mardin ilinin Midyat ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün Süryanice ismi Kartmin'dir . Bu Süryani köy, Süryani tarihinde çok meşhurdur. Deyrul Umur Manastırı]]'nın kurucusundan birisi Mar Şemun, Kartmınli'ydi. Deyrul Umur veya Mar Gabriel Manastırı, M.S. 397'de kurulmuştur. Bu köye Müslümanlar'ın ne zaman yerleştikleri tam bilinmemekle beraber 19. yüzyıl veya 18. yüzyıl olarak düşünülmektedir. Kartmin'de Mar Şemun kilisesi bulunyordu. Şimdi köyün çoğunluğu Araplar ve Seyyid kökenli olup, Suudi Arabistan'dan dağılarak bir kısım akrabaların yerleşmesi ile kurulmuştur.

Kültür

Köy, Arap - İSLAM kültürünü benimsemiştir.

Ekmekler, tandırda yapılır. Şam böreği ve içli köftenin yanında Lebeni yemekleri meşhurdur. Yazın beslenen hayvanlar, kış mevsimi için kesilip tuzlanır ve saklanır. Düğünlerde yemekler yapılır, köye has halaylar çekilir. İnsanları misafir perver ve cana yakındırlar

Coğrafya

Mardin iline 87 Km., Midyat ilçesine 22 Km. uzaklıktadır. köyün sert ikliminden dolayı yeşillik azdır. Yaz aylarında bostanlar ekilir kavunları meşhurdur.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yörenin en güzel üzümüne sahiptir.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

> 2009 - İsmail Erkal
> 2004 - İsmail Erkal
> 1999 - Ramazan Akıncı
> 1994 - Ahmet Halimö
> 1989 - Beşir Ahmet
> 1984 - Faruk Halil

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi bulunmaktadır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Köyde jandarma karakolu bulunmaktadır.

= Ulaşım =

Midyat'tan gelen D-90 karayolunun üstünde kurulmuştur. Ulaşım sıkıntısı yoktur

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Koyun adı arabca kartmin dir Süryani ce değil muslumanlar arıca 19 uncu yüzyıl degilde
15 inci yüzyıl dan beri var bu koyde geriye dogru gittigimizde yedi kuşak dedelerimiz burdaydı nasıl 19 uncu yüzyıl diyorsunun hep kafadan uydurma köyün asıl sahipleride biziz ilk buraya yerleşen AKINCI LARDIR dikkatinize iyi arastırın kafadan atmayın yalan haber

Unknown dedi ki...

İıki kafadan salladı

Adsız dedi ki...

Güney ve bütün

Adsız dedi ki...

Köyün sahibi Özgüneylerdir yüzyıllardır onlardır

Adsız dedi ki...

Özgüneylerin köyü