KARTMİN

15 Şubat 2010 Pazartesi

KARTMİN YAS OLDUĞUNDA


Araplarda/ (Ölüm ve Yas) Gelenekleri yani "Mevt u 'aze"

Geleneklerimiz ölüm yatağındaki hastanın sekerat dediğimiz anda başlar. Durumu kötüleşen hastanın yakınlarına haber verilir. Onlar gelir ve helallik istenir. Hasta talep ederse başka kimselerde çağrılır. Onlarla helalleşilir. Sekerat anında ölüm döşeğindeki kişinin başındakiler Kur'an-ı Kerim'den Yasi süresini okumaya başlarlar. Ölüm döşeğindeki kişinin yanında aralıklarla Kelime-i Şehadet getirilir. Bundan maksat ölecek kişi bu kelimeyi söyler ve son sözü bu olur. Bu gelenek aslında Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in bir hadisi şerifindan kaynağını almaktadır.Kişi Yasin okuma esnasında vefat ederse Yasin Süresi okunmaya devam edilir. Yasin tamamlanır ve merhumun ruhuna bağışlanır.
Merhum için hemen büyük kazanlarda su kaynatılır. Merhum erkek ise erkekler tarafından yıkanır. Genellikle imam veya merhumun yakınları mevtayı yıkarlar. Mevta bayan ise dini kaideleri bilen bir kadın ve mevtanın yakın akrabaları mevtayı yıkarlar. Bu bilgiye sahip bir bayan bulunmaz ise mevtanın yıkandığı yerin kapı arkasından bir bilen erkek yapılması gerekenleri söyler içerde kalan kadınlar söyleneni uygularlar. Mevta yıkanıp kurutuldukdan sonra temiz bir yere taşınır ve kefenlenmeye başlanır. Kefenleme işi bittikten sonra Kur'an-ı Kerim okumayı bilenler mevtanın başına gelir, oturur ve okumaya başlarlar. Bu okuma işi mevtanın mezarı kazılıp hazır edlinceye kadar sürer.
MEZAR HAZIRLIĞI
Mezar hazırlığı ölüm haberinin hemen ardından başlar. Mevtanın yakınlarının gösterdiği yerde, haberdar olan herkesin yardımlaşmasıyla mezar kazılır. Mezar doğu-batı yönünde, yaklaşık 150-180 cm derinliğinde ve 110-120 cm genişliğinde kazılır. Mezar yeteri kadar kazıldıktan sonra, mezar içi dört bir yandan yaklaşık 30-40 cm yükseklikte taşlarla çevrilir. Çünkü daha sonra mevta bu taşların içine yerleştirilecek ve üzeri "FERŞÊ" denilen kalınlığı ince, geniş ve uzun taşlarla kapatılacaktır. Son zamanlarda mezarlar kırıcılar ve delicilerle kazılmaktadır. Ferşêler yerinede beton tabakalar kullanılmaya başlanmıştır.

Devamı eklenecekti

Hiç yorum yok: